Що святять на Яблучний Спас 19 серпня? За традицією, день свята Яблучний Спас у православних християн починається рано вранці в церкві.
19 серпня в день святкування Преображення Господнього і другого Спаса для освячення до церкви приносять яблука, виноград, сливи, груші та інші фрукти.
-В нашому народі є та добра традиція благословляти яблука, груші, ті первоплоди. Ті фрукти мають бути такими, що породила наша земля. Я би не радив святити банани чи апельсини, бо це не є первоплодом нашої української землі. Це дуже важливий момент, ми повинні це зрозуміти. Отже, те чим Бог благословив наш край, нашу землю, ми приносимо і кажемо: “Господи, ми дякуємо Тобі, за те що Ти вчинив нашу землю родючою, плідною, просимо Тебе, благослови їх”,- каже отець Олег Харишин, прес-секретар Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, повідомляє tv4.te.ua.
Плоди символізують подяку Богу за все дари і посвята всього світу. Такий вибір продуктів, які потрібно святити на Яблучний Спас (Преображення Господнє), пов’язаний також з Успенським посом, якого дотримуються християни в даний момент – триває він до 28 серпня.
До Яблучного Спаса зазвичай дозрівають яблука, які можна їсти лише після освячення 19 серпня. Вважалося великим гріхом їсти яблука нового врожаю до Яблучного Спаса.
Трепетно до самого свята і до звичаю не їсти яблука до 19 серпня відносяться жінки, які втратили своїх дітей. І якщо мати відмовлялася від вживання яблук до Спаса, її дитина одержувала Божий гостинець. Рано вранці жінки вирушали до церкви, щоб освятити плоди і йшли на мoгилу до дитини.
Слід в цей день пригощати дітей бідних і хворих людей, чим більше яблук вийде роздати – тим добрішим і щедрим буде до вас Бог. Яблучний Спас повинен нагадати людям про важливість духовного преображення.